25 éves a mórahalmi polgárőrség

A mórahalmi polgárőrség megalakulásának 25. évfordulója tiszteletére megemlékező ülést tartottak május 6 – án az Aranyszöm Rendezvényházban

Elsőként Kegye János Pánsíp művész tartott rövid előadást.

Majd ezt követően Battancs Erika titkár asszony, az egyesület történetét elevenítette fel és egy rövidfilmet vetített le a polgárőrség 25 éves történetéről. Elmondta, hogy a Mórahalmi Önvédelmi egylet (polgárőrség) az egyik alapítója volt a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetségnek. 1991 ben a jelenléti ív adatai alapján 12 fő hozta létre a civil szervezetet. Akkori elnöke Kószó Dezső volt, aki nyolc éven keresztül vezette az egyletet. Ezt követően Gárgyán Ferenc négy évig volt elnök, sajnos ma már nincs közöttünk, majd Dobó Rudolf 11 évig vezette az egyesületet, és ezt követően Kovácsné Vadászi Erika lett az egyesület elnöke. Kezdetben alapítványi formában működött, később egyesületként jegyezte be a bíróság. Feladatuk volt a bűnözés megelőzése utcai és tanyai járőrözéssel, a tapasztaltakról, jelzés adása a rendőrségnek. A polgárőr egyesület technikailag is fokozatosan fejlődőt. Gépkocsit kaptak az önkormányzattól, a megyei szövetségtől, kerékpárt és segéd motorkerékpárt. Nem régiben pályázaton nyertek egy Suzuki személygépkocsit.



Nógrádi Zoltán polgármester úr köszöntötte a vendégeket és a jubileumát ünneplő polgárőrséget, akik azt a sok emberfeletti tevékenységet végezték a város érdekében. Ezt követően egy rövid áttekintést adott a polgárőrség 25 éves történetéről. Elmondta, hogy 22 éve polgármester és ebben az időben látta, hogy az egyesület hogyan fejlődött, hogyan és miként vette fel a ritmust a folyamatosan változó igényekkel és a vezetőik hogyan igyekeztek megfelelni a kihívásoknak. Az egyesület túlélte azokat a buktatókat, hullámvölgyeket, amely minden egyesület életében jelentkezik. A magyar társadalomban bekövetkezett változások, olykor okoznak nehézséget az egyesületek életében, így a polgárőrség életében is. Változott a világ 25 esztendő alatt, hisz ennek az egyesületnek voltak kiemelkedő sikerei, de voltak mélypontjai is. Értékelni kell a mai nap folyamán, hogy létezik a polgárőrség és számíthat rájuk a lakosság, az önkormányzat és a rendvédelmi szervek is.



Végül a polgármester úr Sárközi László szakmai alelnökkel közösen Emléklapot és ajándéktárgyat adott át, Battancs Erikának, Kovácsné Vádászi Erikának, Kószó Dezsőnek, Dobó Rudolfnak valamint Magyari Bélának a megyei szövetséget alapító elnökének, tiszteletbeli elnöknek.

A polgárőr egyesület Emléklappal és ajándéktárgy adományozásával köszönte meg Nógrádi Zoltán polgármester úrnak a segítő munkáját, amit az egyesület érdekében végzett.

Ez után a résztvevők egy műsort tekinthettek meg, Aranyosi Péter művész úr előadásában. Ezt követte egy állófogadás az ott jelenlévőknek.

Írás és kép: Magyari Béla