Elkezdődött a Mórahalom és Kissor közötti kerékpárút építése

Elkezdődött Homokhátság új kerékpárútjának építése, ami a város déli, külterületi részét köti össze Kissorral. A teljes beruházás 500 millió forintból valósul meg és a jövőre készül el.

A Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés legutóbbi ülésén hangzott el, hogy forrást nyertek a Területi- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) kerékpárútépítésre. Így mintegy 500 millió forintból megépítik a Mórahalom központját és külterületi lakott településrészeit, valamint az Ásotthalom-Kissor tanyaközpontot összekötő bicikliutat.


Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László kérte, hogy a Szabadkával közösen megépített kerékpárútjukat kössék össze a most épülő útszakasszal, ez 4,2 kilométernyi szakaszt jelent. Ezt kormányzati forrásból tervezi megoldani a megye.



A Mórahalmot Ásotthalommal összekötő Kissori úton már több kilométer hosszan elkezdődött a kivitelezés is. A projektet szintén TOP-os források támogatják. A kerékpárútnak már van egy meglévő szakasza, ami a Kissori és a Röszkei út kereszteződésétől indul, ennek a felső burkolatát is kicserélik majd.



Már épül a kétirányú, biztonságos, pihenőhelyekkel ellátott kerékpárút a Kissori úton, amely Ásotthalommal köti össze Mórahalmot.
Fotó: Török János



Az új, négy kilométeres kerékpárút a település belterületi határától indul. A műúttól árok választja el, a kerékpárosok teljes biztonságban tudnak majd rajta közlekedni. A bicikliút két és fél méter széles lesz, kétirányú forgalom haladhat rajta, és két pihenőhelyet is kialakítanak a kivitelezés során. A teljes beruházás 500 millió forintból valósul meg, és a jövőre készül el. Az útszakasz a megyei operatív programból, a megyei önkormányzat konzorciumi partnerségében készül a következő hónapokban.


Egy későbbi, például határon átnyúló program segítségével egészen az ásotthalmi határátkelőig is el lehetne jutni kerékpáron. A hosszú távú terv az, hogy a falu központjától el lehessen majd jutni kerékpárral Szeged és Baja mellett Szabadkáig is. Van azonban még egy hiányzó rész a térségben: a domaszéki átjáró. Már csak ez a két rövid szakasz.


Forrás: delmagyar.hu