Közmeghallgatás: a szelektív hulladékgyűjtés is terítéken volt

Közmeghallgatást tartott csütörtök este Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán az Aranyszöm Rendezvényházban. Az eseményt a MÓRANET televízió élőben közvetítette.

A város első embere beszámolójában bemutatta a helyi önkormányzat jövő évi költségvetési koncepcióját és tájékoztatott a 2013. évi I-III. negyedévi költségvetési gazdálkodás helyzetéről is. Kiemelte, hogy a képviselő-testület 17 alkalommal ülésezett az idén, öttel többször mint tavaly, de akadt is dolguk bőven: közel 400 határozatot hoztak.

A városi költségvetésről kiemelte, hogy 220 millió forinttal csökkent az állami támogatás tavalyhoz képest, ugyanakkor jövőre nagyjából az infláció mértékével nő majd a támogatás az idei évhez képest, ami 302 millió forint lesz. 2013-ban a városnak közel 1,2 milliárd forint saját bevétele volt és a pályázati támogatás is meghaladta a 2 milliárdot. Mórahalom legnagyobb adózója a város négycsillagos szállodája volt, 20 millió forinttal.



Nógrádi Zoltán beszámolójában hangsúlyozta, hogy a férőhelyek tekintetében a város már 2012-ben átlépte a bűvös ezres számot, ami az idén tovább nőtt. Kiemelte a harmadik olyan év következik a város életében, amikor egyetlen helyi adótétel sem változik.

Beszélt arról, hogy 2013-ban önálló járási státuszt kapott Mórahalom: 10 település 30 ezer lakosa tartozik a hivatalukhoz. Mindez komoly szervezeti és strukturális átalakulással járt, amit sikerrel megoldottak. Kiemelte, 2014-ben kormányablak is nyílik a városban, a szolgáltatása munkanapokon este 20 óráig lesz elérhető.

Ezután kitért a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő vendégforgalmára: a statisztikák szerint október 31-ig közel négy százalékkal többen látogatták a tavalyi esztendőhöz képest, amit a fürdők igen nehéz helyzetében komoly sikernek könyvelhet el a város. A Colosseum hotellel kapcsolatban megjegyezte, hogy sokan voltak szkeptikusak, hogy elbírja-e egy határközeli, 6 ezer lélekszámú kisváros ezt a négycsillagos szállodát. Az idő és a statisztika, az idei 34. 500 vendégéjszaka ezt bizonyítja, jelentette ki.

15 év lobbimunkájának az eredménye az ásotthalmi határátkelő megnyitása, hangsúlyozta, ami 2013. májusától szeptemberig közel 170 ezer főt fogadott, ami kétszerese a tiszaszigeti forgalomnak. A jövő évi fejlesztések közül kiemelte, hogy tavasszal elkezdődik az elkerülő út megépítése az 55-ösön, több mint 7 kilométer hosszan, amely során 3 új körforgalmú csomópontot is kialakítanak, jelentősen csökkentve így a város átmenőforgalmát. A beruházás nettó értéke 4,6 milliárd Forint, amelyet az állam fedez. A Mórahalmot Zákányszékkel összekötő útszakasz is felújításra kerül. A külterületi kerékpárút-építésről is szó esett: Röszke felé a Nagyszéksósi Iskolától az autópálya felüljáróig 4,34 km hosszúságban épülhet meg jövő tavasszal egy új szakasz.

Új beruházásként emelte ki Nógrádi Zoltán a napelemes kiserőművet, ami a város külterületén, a Borház melletti 1,25 hektár területen épül majd meg. 2.100 darab, egyenként 240W teljesítményű napelemből fog állni, a talajra telepítve. A tervek szerint összesen évi 620.000,- kWh-t fog termelni, amelynek piaci értéke közel 20 millió forint, így a napelempark már 8 év alatt megtérül, emelte ki, hozzátéve: országos szinten mindössze négy településnek hagytak jóvá ilyen beruházást.

A kommunális hulladék elszállításával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az kizárólag a Móraép Kft logójával ellátott „kommunális hulladék” feliratú fehér zsákban helyezhető el. Kiemelte, hogy Magyarország minden egyes településén ingatlanra vetik ki a hulladékszállítási díjat, kivéve Mórahalmon, ahol a háztartásban élők száma szerint határozzák meg. Ha nem történik magasabb fokú hulladékválogatás, akkor ezt veszélyeztetik a lakosok, figyelmeztetett. A szelektív hulladékgyűjtés gyakori problémája hogy a műanyag, az üveg, a papír és a fém közé egyre több oda nem illő (háztartási, ipari) hulladék kerül. A nem megfelelő gyűjtés többletköltséget eredményez a cégnek, mivel ezen kevert hulladék nem újrahasznosítható, így végleges lerakóba kerül. A város lakosságának közös érdeke a szelektív hulladékgyűjtés, emelte ki. A jövőben a kommunális hulladék illegális lerakására büntetést fog maga után vonni, akár 150 ezer forintig terjedő bírság is kiszabható lesz.

A beszámoló végén hangsúlyozta, hogy mindannyiuk számára kiemelt fontosságú a vonzó városkép fenntartása, a virágoskertek, a parkok, a közterületek rendben tartása, mert ezek együttesen - a fürdővel, a szállodával, az intézményekkel - olyan értékkel bírnak, amelyek turistákat vonzanak a városba, és ez sokak számára jelenthet biztos megélhetést.