Egy ONCSA-ház új élete – Népi építészeti értéket újít fel a mórahalmi önkormányzat

 Mórahalom Város Önkormányzata számára rendkívül fontos a tulajdonában álló épületek állagóvása és funkcióval való megtöltése. Ezért idén tavasszal a tulajdonában lévő Nyár utca 34. szám alatti, védelem alatt álló ONCSA-házat kívánja felújítani pályázati úton.
 Az Országos Nép- és Családvédelmi Alap (ONCSA) a II. világháború idején országszerte létrehozott olyan házakat és telepeket, amelyek elsősorban nagycsaládos, falusi-vidéki szegények lakhatását szolgálta. A helyi ONCSA-házak története egészen az 1920-as évekig vezethetőek vissza. Ezek az épületek átmenetileg tényleges segítséget tudtak nyújtani a rászoruló nagycsaládoknak, de a háborús körülmények, majd a II. világháború után kiépülő kommunista diktatúra ellehetetlenítette fenntartásukat és működésüket.



E házak kialakításánál figyelembe vették a lokális építészet jellegzetességet, tehát Mórahalmon a dél-alföldi formák érvényesültek. A földszintes ONCSA-ház falazata elsősorban vályogból készült, a falait fehérre meszelték. A homlokzati kivitelezés, a tetőforma kialakítása egyértelműen a lokális,- népi építészeti jellemzők szerint nyert alakot, ahogy például a kis épülethez tartozó tornácos rész is. A mórahalmi ONCSA-ház az 1940-es évek szociálpolitikai építészetének egyik legértékesebb emléke a városban. Sajnos az idők folyamán az állaga erősen megromlott: tetőszerkezete részlegesen tönkrement, beázások vannak rajta, repedések keletkeztek a falakon, a mennyezet egy része le van szakadva, a nyílászárók pedig teljesen tönkrementek.



A város a napokban kezdődő felújítás után élettel szeretné megtöltheti a Nyár utcai ONCSA-házat, hogy az eredeti funkciójához újra méltó szerepet kaphasson. A ház lakhatóvá tétele mellett a kertre is gondot fordítanak, hiszen tavasztól itt kap helyet a Szent László Katolikus Általános Iskola tankertje is.