Határon átnyúló turisztikai kerékpárhálózat jön létre Mórahalom érintésével

Új kerékpárút létesül az 5511 jelű Mórahalom – Ásotthalom összekötő út mentén, Csongrád-Csanád megyében. Az 1,2 kilométeres szakaszon, Mórahalom belterületén a meglévő kerékpárút burkolat felújítása történik meg, míg Mórahalom külterületén 4 kilométeren új nyomvonalon épül kerékpárút a Délút Kft. kivitelezésében.

A beruházó Mórahalom Város Önkormányzata, valamint a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül közel bruttó 500 millió forint támogatást nyert el a projekt megvalósítására.



A jelenlegi szakasz egy fontos turisztikai hálózat része lesz


A beruházás szükségességét a statisztikai adatok is indokoltál, mely szerint Mórahalom környéki kerékpáros útvonalak közül a Kissori tanyák és Ásotthalom felé vezető irány a legforgalmasabb. A meglévő Kissori úti kerékpárút szakaszon található Veloclass mérőállomás adatai alapján a hivatásforgalom jelentős, sokan közlekednek kerékpárral a környező tanyákról a városba.

Emellett természetvédelmi területek megközelítését teszi lehetővé az új nyomvonal, illetve a most épülő Ásotthalom és Királyhalom (Backi Vinogradi, Szerbia) településeket összekötő kerékpárúttal együtt egy határon átnyúló turisztikai kerékpáros hálózat fontos része lesz.

Jelenleg a terület előkészítési munkák zajlanak, illetve hamarosan megindulnak a földmunkák is a nyomvonalon. A projekt befejezése 2021 tavaszán várható.