Mórahalmi Rendőrőrs: sikeres a bűnmegelőzési program

A Mórahalmi Rendőrőrs 1991. szeptember 1-én kezdte meg önálló működését, jelenleg kilenc település tartozik a körzetébe, amely közel 30 ezer fős lakosságot jelent.
A gazdaság visszaesésével, a munkahelyek megszűnésével egyre több olyan család költözött a Mórahalom környéki tanyavilágba, akik folyamatos megélhetési problémákkal küzdenek és sok esetben illegális módon jutnak hozzá az alapvető élelmiszerekhez is. Ez a tény is szükségessé tette az állomány folyamatos bővítését: manapság már 30 főnél is több hivatásos munkatárs végzi itt a munkáját. Vannak közöttük hölgyek is: nyomozó, járőr és még körzeti megbízott is.



- A kistérségben a kisebb vagyon elleni bűncselekmények a leginkább jellemzőek, ezeket többnyire külterületen, elhagyott tanyák sérelmére követik el. A mezőgazdasági idényben a földeken, udvarokon hagyott öntözőberendezések, szivattyúk, kisgépek sincsenek biztonságban. Ilyenkor a polgárőrséggel karöltve a külterületeken igyekszünk fokozott rendőri jelenléttel megakadályozni a lopásokat - emeli ki Köles Attila, őrsparancsnok. Hozzáteszi: a bűncselekmények felderítése mellett a bűnmegelőzés a legfontosabb feladatuk. Együttműködnek a helyi családsegítő szolgálatokkal és rendszeresen tartanak DADA (drog-alkohol-dohányzás-Aids) oktatásokat az általános iskolákban. Az évek alatt kiépített külterületi kamera rendszer is sokat segít a bűncselekmények felderítésében: több kerékpártolvajt fogtak már el a segítségével.

A járőrök, a polgárőrök és a rendészeti szervek közös szolgálatot látnak el a városban, amelynek sikerességét jól jelzi, hogy a kistérségben a 2013-as évben 38 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, amihez Pintér Sándor belügyminiszter is gratulált. Mórahalom önkormányzata az országban elsőként hozta létre rendészeti csoportját, melynek tagjai többek között igazoltathatnak és bírságolhatnak is. Ha szükségesnek látják rendőrségi segítséget kérnek. Segítenek az idénymunkások kontroll alatt tartásában, a jogszerű foglalkoztatás és elszállásolás ellenőrzésében.



Egy bűnmegelőzési program keretében a teljes kistérség tanyavilágát felmérték - árulta el Köles Attila. - Közel 5 ezer lakott tanyát számoltunk össze, ezek közül mintegy 850 található Mórahalom körzetében. Ebből 600 az idősek által lakott tanya. Rendszeresen meg kell látogatni őket, a jelenlétünk erősíti a biztonságérzetüket. Fölöslegesen nem zargatunk senkit, télen sokszor csak az is elég, ha megnézzük, hogy füstöl-e a kéményük.

 
Egy napon belül elkapták a gyilkosokat

A mórahalmi rendőrök a 2012-es októberi tanyagyilkosság után forró nyomon, 24 órán belül elkapták a román tetteseket. Az egyiküket, aki a városban kerékpározott, Köles Attila és az ásotthalmi körzeti megbízott közösen fogta el. A Kárász utcai szerb ékszerrablókat is Mórahalmon kapcsolták le: a csomagtartóban ott lapultak az ékszerek.