Mórahalmon okoskukák váltják a műanyag zsákokat

Csipes kukák váltják Mórahalmon az eddig megszokott műanyag zsákokat május közepén. Ennek együtt örül az ügyfél és a hulladékszállító cég, amely így könnyebben éri tetten a szeméttel feketézőket.

Mórahalmon hamarosan okoskukák veszik át a hatalmat a buta műanyag szemeteszsákok felett. A múlt héten az Aranyszöm Rendezvényházban mindennap lakossági fórumon tájékoztatták a helyieket a hulladékszállítás átalakításáról. Nógrádi Zoltán polgármester személyesen hívta fel a lakók figyelmét a változásokra - írja a delmagyar.hu.



A háromezer kuka – kétszer 1500 kommunális, illetve szelektív – egyelőre az egykori Mórakert Szövetkezet egyik raktárában pihen. A 120 literes gyűjtőedényeket folyamatosan matricázzák a szemétszállítást végző Móraép Nkft. munkatársai.

– A kilencvenes évek óta a zsákos rendszer működött, ami okozott problémákat: a kóbor vagy szabadon hagyott háziállatok szétszedték a zacskókat – mondta Németh Attila. A Móraép Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a háromezer kukát, csipet és a hat gyűjtőkocsit pályázati pénzből szerezték be.
A szemétszállítás díja az ingatlan lakóinak számától függ. A legkevesebbet, évi 6 ezer forintot az egyedülállók fizetik. A legmagasabb összeg évi 19 ezer 500 forint.

A csipes kukákkal kiszűrik azokat, akik nincsenek benne a rendszerben. A kukával trükközők sem menekülnek. Ha egy másik címre regisztrált kukával találkoznak a cég emberei, a szeméttel feketéző bírságra számíthat.
Az új, modern kukásautók a csip leolvasása mellett a szemét súlyát is megmérik, a leolvasás idejét és GPS-koordináták segítségével a helyét is rögzítik.