Elindult az Esély Otthon elenevezésű projekt megvalósítása

Értékeld!

Rating

Rate now!
 Mórahalom Városi Önkormányzat támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Esély Otthon című pályázati felhívás keretében az „Esély Otthon- otthonteremtés és életpályatervezés Mórahalom ifjúságának” elnevezésű projektjére.
 A projekt bruttó összköltsége 163.967.680,- Ft, melynek finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában történik.

A támogatói döntés 2017 decemberében érkezett, ezt követően a projekt 2018 januárjában vette kezdetét. A projekt megvalósítási időszaka 36 hónap, vagyis a fizikai befejezés tervezett időpontja 2020. december 31. A pályázati program a Mórahalmon élő fiatalokat célozza, azáltal, hogy javítani kívánja a fiatalok lakhatási körülményeit önálló lakhatási lehetőségek biztosítása és ösztönző rendszer kialakításával. Összesen 6 db, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan (9 db lakás) kerül felújításra, illetve felszerelésre önálló lakhatás céljából, a projektben résztvevő, a célcsoportba (18-35 év közötti) tartozó fiatalok számára. A lakhatási lehetőség igénybevételének feltétele, hogy a beköltöző fiatal foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezzen vagy résztvevő legyen a projekt keretében szervezett programoknak. A lakhatásban részesített fiatalok számára kötelező közösségi célú önkéntes tevékenység végzése a településen. Egy fiatal, vagy pár, illetve család legfeljebb 2 éven keresztül lehet lakója a projekt keretében felújított ingatlannak. A lakhatási támogatás mellett az Önkormányzat 24 hónapon keresztül, összesen 10 célcsoportba tartozó, Mórahalmon élő, a helyi munkaerő-piaci hátrányok kompenzálása céljából, a hiányzó foglalkozásnak számító szakember hiánypótlását szolgáló fiatal részére ösztönző juttatást is ad.
A projekt elindulásával a közbeszerzési eljárások megkezdődtek. A felújításra szánt ingatlanok közül a Mórahalom, Nyár utca 23. sz. alatti ingatlan kivitelezési munkái indultak el először.
A város a pályázat révén azt kívánja elérni, hogy a megfelelő képzettségű és szükséges kompetenciával rendelkező fiatal, minőségi munkavállalók helyben maradjanak, kiszolgálva a helyi gazdasági szereplőket, és a nonprofit (akár közszolgálati) szektort. Ebből kifolyólag konkrét lépéseket tesz a fiatalok életpálya-tervezését segítő helyi szolgáltatások nyújtása, munkaszerzési ismeretek bővítése, és a helyi lehetőségekre épülő, (ön)foglalkoztatást célzó programokat megvalósítása érdekében. A fejlesztési stratégia kialakítása során a helyi lehetőségek közül a kiemelkedő növekedési esélyeket felmutató turisztikai fejlesztések területén lesz lehetősége a programban résztvevő fiataloknak elhelyezkedni. Így kiegészítve a lakhatási lehetőségeket a város komplex támogatást nyújt a célcsoport helyben tartása, munkavállalása és jövőtervezése érdekében.


Projekt adatai:
Kedvezményezett: Mórahalom Városi Önkormányzat
Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma EU Fejlesztések Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság
Pályázat kódszámai: EFOP-1.2.11-16-2017-00019
A projekt bruttó összköltsége: 163.967.680,- Ft
A támogatás intenzitás mértéke: 100%
A projekt megvalósítási időszaka: 2018. január 1.- 2020. december 31. (összesen 36 hónap)