Alföldi Kéktúra

Az Alföldi Kéktúra 13 szakaszát bejárva megismerhetjük a páratlan szépségű vidéket és a természet adta kincsekkel találkozhatunk.

Az alföldi rónák, a szántóföldek, végetnemérő akácosok... Ez jellemzi a túrázó látképét melyet néha egy-egy homokbucka tarkít.

A 840 km hosszú útvonal végigjárása sok kitartást igényel a kalandoroktól!

Maga a túra Szekszárdról, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra végpontjától indul, és Sátoraljaújhelyig tart, ahonnan az Országos Kéktúra érhető el. A három nagy kék jelzésű túraútvonal alkotja az Országos Kékkört.

A 2020. március 23-tól életbe lépő változások miatti fontos tudnivalók:

Az Alföldi Kéktúrán 2019-ben végzett karbantartási munkálatok eredményeként az útvonal szakaszolása megváltozott. A korábbi 10 helyett a teljes túratáv 13 szakaszra lett felosztva, amely így a túrázók szempontjából optimálisabb, közlekedési csomópontokhoz igazított, természeti látnivalókban és kulturális értékekben egyaránt gazdagabb nyomvonalon halad.

Az útvonalon a bélyegzőhelyek száma 20 új hellyel bővült, valamint 3 helyen változott a bélyegzőgumi lenyomata.

A fentiek már szerepelnek az új igazolófüzetben, és a bélyegzőhelyek mindig aktuális listája megtalálható ezen az oldalon.

A régi igazolófüzetek továbbra is érvényesek, a használatukkal kapcsolatos feltételek nem változnak, cseréjükre éppen ezért nincsen szükség.

Az Alföldi Kéktúra teljesítésének igazolása a régi és az új igazolófüzet együttes használatával is történhet. Ebben az esetben mindkét kiadványra szükség lesz majd a teljesítés ellenőrzése során

.A 2020. március 23-a után ellenőrzésre leadott, régi és/vagy új igazolófüzetek tulajdonosai sikeres teljesítés esetén az elismerő oklevél mellett térítésmentesen jutnak hozzá az Alföldi Kéktúra egyedi jelvényéhez.

Az új igazolófüzetben a megszakított és újrakezdett túrák esetében mindössze egyszer szükséges bélyegezni, de mindkét dátumot fel kell tüntetni az erre kijelölt helyen.

A régi kiadványokban a korábban bevett gyakorlat továbbra sem változik: megszakítás és újrakezdés esetén marad a kettős bélyegzés és dátumozás.A régi kiadványokhoz online letölthető pótlapot biztosítunk, hogy az új bélyegzőhelyek igazolásai is elférjenek a füzetben. A pótlap letölthető erről a honlapról

.Az Alföldi Kéktúra nyomvonalváltozásait megelőzően bejárt és igazolt szakaszokat nem kell ismét felkeresni, illetve nem kell újból bélyegezni.

A kerékpárral történő teljesítés az új igazolófüzetben már nem, a használatban lévő régi füzeteknél ugyanakkor még elfogadható 2021. június 30-ig.

Forrás.

Fótó.