A mórahalmi Nagy Ferenc véletlen csöppent bele a versenytánc világába

 A mórahalmi származású Nagy Ferenc 19 éves korára maga sem hitte volna, hogy ennyire rabul ejti majd a tánc világa. A sportág iránti szeretet a Vasvári Pál középiskolában kezdődött, ahol választani kellett egy sportágat, a mindennapi testnevelés mellet, hogy ne kelljen heti 5 órát járnia tesire. Válaszható volt a labdarúgás, a kézilabda és a kosárlabda is, de a táncra esett a választás, hiszen – mint mondta – nem árt, ha tud az ember táncolni. Pár hónap után vált ez komoly elköteleződéssé a fiú életében.
 Feri a Probitas Táncegyüttesben kezdett, ahol a mindennapos testnevelés óra keretein belül tanulta a táncot. Később kilépett a klubból és a Pro-Art Táncstúdióhoz igazolt le, egy új partnerrel. Ott versenyeztek két évig, majd idén lett a Spirit Táncsport Egyesület tagja.

Számos versenyen vett már részt közel 40 kategóriát járt meg összesen. A párjával kétszer lettek országos bajnokok: először E osztályban, majd D osztályban is Standard és Latin kategóriában egyaránt. Zömében mindig dobogón álltak – jegyezte meg a fiatal és elkötelezett táncos.

Nagy Ferenc arra a kérdésre, hogy mit adott neki a tánc, elmondta, hogy rendkívül fittnek érzi magát. Nagyon jó állóképességet biztosít számára a tánc és segített jobban megismerni önmagát, az érzelmeit már jobban ki tudja fejezni.

Majd elárulta, ebben a sportban szüksége van a táncosoknak, a pároknak mentáltrénerre, hiszen a páros tánc révén sok konfliktus alakulhat ki, amiknek a kezelésében a tréner segíthet.

Kedvenc táncai a Latin táncok közül a Samba, ami egy afrikai eredetű, ősi népi tánc, amit a rabszolgák hoztak be Braziliába. A “semba” egy csípőmozgás fajta, ami szaggatott, rövid mozdulatokat tartalmaz – magyarázta a táncos. A Strandard táncok közül pedig az Angol keringő és a Quickstep Feri kedvence. A tánc kapcsán már külföldön is sok helyen megfordult, volt már a környező országokban és Londonban is. A közeljövőben például lesz egy intenzív edzőtábora neki és a párjának; már nagyon várják, hogy együtt fejlődhessenek.



Nem mindennapi teljesítmény, hogy ilyen fiatalként Nagy Ferenc szinte teljesen magának taposta ki az idáig vezető utat, ennek a céltudatosságnak köszönheti sikereit. Ahogyan az lenni szokott egy versenysportolónál, szinte minden napja be volt táblázva középiskolás korában reggeltől estig, az edzések után az utolsó busszal járt haza Mórahalomra. A motivációt a versenyeredmények adják, de olykor a kudarcok is segíthetnek, hogy még nagyobb szorgalommal vágjon bele a következő kihívásba.

A tánc mellett Nagy Ferenc a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán tanul és egy biztosító cégnél dolgozik. Tehát mindig mozgásban van, minden szabadidejét kitölti.

Feri szakmai szemmel nézi a versenyeken az ellenfeleit is. Megnézi milyen a lábtechnikájuk, mozgásuk, zeneiségük, illetve a táncosok ruháját is mindig megfigyeli. Ezáltal állít fel magában egy rangsort, s szinte meg is tudja jósolni, hogy hol fognak végezni a mezőnyben. Elkötelezettségét tükrözi például, hogy a rádióban hallott zenékre is egyből rászámol, hogy alkalmasak-e valamely versenytánchoz.

Nagyon gyorsan tanul és szorgalmas, másképp nem is boldogulna ebben a sportágban – mondta. A mórahalmi fiú tánc nélkül már elképzelni sem tudja életét, és épp olyan ambiciózusan készül megvalósítani a jövő elképzeléseit, mint azt eddig tette. Legfőbb célja, hogy táncot taníthasson és bíró lehessen, melyhez még éveket kell ebben a sportágban eltöltenie, de nem bánja, hiszen minden percét nagyon élvezi.