A mórahalmi templomban látható a megbocsátás gyönyörű ábrázolása

 Augusztus közepétől szeptember 13-ig a mórahalmi templomban látható a Meg Nem Született Gyermek szobra, mely világszerte nagy figyelmet vont magára. A szoborról a mórahalmi templomban szeptember 5-én, szombaton az esti szentmise után, 19 órától tart előadást Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ igazgatója. Az előadásra szeretettel várunk minden érdeklődőt.
 A magzat elvesztése minden esetben gyász és fájdalom az édesanya számára, de kihatással van társára és további gyermekeire, későbbi gyermekvállalási szándékára is. Akár természetes (betegség, baleset miatti vetélés), akár művi úton (abortusz) történik – mindenképp súlyos lelki sebeket okoz. Hatványozottan igaz ez a művi vetélésre, mely biológiai értelemben is okoz károkat az anya testében. Az elmúlt években számos olyan életvédő mozgalom indult világszerte, így hazánkban is, mely az élet szeretetére és tiszteletére kívánja ráirányítani a figyelmet. Az életvédő mozgalmak bátorítást és konkrét segítséget kívánnak nyújtani, hogy az új élet fogadása öröm legyen, s a váratlan helyzetekben a várandósság megszakítása ne merüljön fel „megoldás” gyanánt, hanem érezze az édesanya az elfogadást, a támogatást maga körül. Ugyanakkor támogatást, vigasztalást szeretnének nyújtani azok számára, akik természetes úton veszítették el várva várt gyermeküket.



Az alkotást Martin Hudáćek szlovák szobrászművész készítette azzal a céllal, hogy azokat a szenvedő anyákat segítse lelki tusáikban, akik a várandósság elveszítését vagy megszakítását követő gyász állapotában, mély fájdalomban vannak. A mű szeretné annak a reményét előrevetíteni, hogy aki ilyen súlyos veszteséget élt át, talán nemsokára új esélyt kap, és talán gyermeknek adhat életet. A térdre borult, arcát sírás közben kezével eltakaró női alak megrendítően jeleníti meg a trauma súlya alatt összetört, mély fájdalmak közt vergődő, a megbánással küzdő anyákat. Az alkotás őket szeretné felemelni és elmondani nekik, hogy létezik a fájdalmak ezen mélységeiből is felépülés, megbékélés. A kiengesztelődés gyönyörű szimbóluma, hogy maga a Meg Nem Született, akinek figuráját szimbolikusan áttetszőre formázta meg a művész. Épp a gyermek az, aki áldást adó kezét anyja feje fölé tartva a megbékélést, a kiengesztelődést ajánlja fel neki.

Hudáćek a világ minden tájáról sok elis­merő visszajelzést kapott és kap. 2015 októberében a Vatikánban Ferenc pápa számára is átnyújthatta alkotá­sának egy illő másolatát.

A szobor magyarországi története néhány éve kezdődött. 2016. április 10-én abortuszpárti aktivisták a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetsége előtt tartottak demonstrációt. A szentmisét oly módon gúnyolták ki, hogy az egyik aktivista püspöki ruházatra emlékeztető öltözetben „meg is áldoztatta” a résztvevőket „abortusztabletta” feliratú zacskóból, „Krisztus teste” kísérő szavakkal. Frivaldszky Gáspár, az Emberi Méltóság Központ jogi igazgatóhelyettese, Lábady Tamás volt alkotmánybíró és Zarka Rozina Borbála életvédő aktivista beperelték a demonstrálókat, akik megsértették a katolikus vallási közösséget és ezáltal a közösség tagjainak emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát. A pert vallásgyalázás címen akkor megnyerték, s a részükre ott megítélt 600.000 forintot a szobor megvásárlására fordították.