Tíz év alatt igazi sportkomplexumot hoztak létre Mórahalmon

 Mórahalom városvezetése hosszú évek óta előre meghatározott, egymásra épülő tervekben, koncepciókban gondolkodik. A tervek évről évre fokozatosan meg is valósulnak, gondoljunk csak a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő vagy az ipari park utóbbi két évtizedére.
 2009-ben sportfejlesztések terén is stratégiát határoztak meg a városban, melyek konkrét formát 2012-ben öltöttek, ekkor alakult meg ugyanis a Móra-Sport Kft., és ettől kezdve indultak be sorra a nagyobb beruházások is. Mórahalom tíz év alatt a korábban üresen álló Szent János térségből igazi sportkomplexumot valósított meg.



A sportkoncepcióban meghatározták a fejlesztési irányokat a gyermek-, ifjúsági- és diáksport, a versenysport, utánpótlás-nevelés és szakszövetségi szabadidősport, a sportegészségügy és a nemzetközi kapcsolatok területén. A Kft. létrehozásának alapját pedig az szolgáltatta, hogy Mórahalom Városi Önkormányzat a városfejlesztési elképzelések továbbgondolása alapján a Szent János térségben egy, a Homokháti kistérséget kiszolgáló sportkomplexum kiépítését tervezte. A koncepció négy fő pillérre helyezte a hangsúlyt: futball, kézilabda, vízilabda és úszás, valamint a judo.

A beruházások nagyrészt a látványsportokat érintették, hiszen ez fogja össze a legtöbb fiatalt, ezért 2012. és 2016. között elsőként a futballhoz köthető fejlesztéseket valósítottak meg. Kialakítottak egy műfüves labdarúgó pályát, öltözőépületet lelátóval és profi konditeremmel, élőfüves center pályát, mindezekhez parkolókat, illetve egy újabb élőfüves, immár edző focipályát is birtokba vehettek a helyiek.

Mindezek közelében ezt követően strandlabdarúgó pálya épült a hozzá tartozó öntözőrendszerrel és a város egy másik pontján, a Rákóczi téren a grund- és teniszpálya mellé öltöző is épült. A sportközpont egyik legnagyobb beruházása a Móradombi Sport- és Rendezvénycsarnok megépítése volt több mint 660 millió forintból 2017-ben. Ezzel együtt indult útnak a kézilabda-utánpótlás nevelése egészen kisgyermekkortól a Tisza Volán SC közreműködésével.

Szintén a Szent János térségi sportkomplexumban kezdte meg működését a Futó-Dobó Lovasközpont, ahol szabadidős lovasversenyeket, kisgyermekek terápiás lovagoltatását, egyéni edzéseket is tartanak. A sportot kiegészítve a lovarda kulturális események bázisa is, hiszen hatodik éve ad otthont a Patkó Lovas és Szabadtéri Színháznak.

A centrum tovább bővült 2018-ban egy multifunkcionális rekortán pályával, 2019-ben pedig kültéri fitneszparkkal és egy 200 méteres futókörrel.

A sportkomplexum fejlesztése során az egyik legnagyobb vállalkozás az uszoda megépítése volt, mely országos viszonylatban is kiemelkedő eredmény. A 2020-ban átadott Móradombi Uszodát a Szegedi Úszó és Vízilabda Tömegsport Egyesület és Mórahalom városa közösen építette. Az új létesítmény egybeépült a sportcsarnokkal, így az átjárás kényelmesen megoldott a két épület között. Az uszodának saját kútja van, amelyből a vizet pótolni tudják az üzemeltetők, illetve a fűtés a Mórahalmon megszokott módon megújuló energiával, termálvízzel történik. A 2000 négyzetméteres uszoda várhatóan új alapokra helyezi nemcsak a vizes sportokat, de az úszásoktatást is a városban. Nagyobb, 25×33 méteres medencéje alkalmas vízilabda-mérkőzések lebonyolítására, a kisebb pedig tanmedenceként használható. A vízilabda helybéli meghonosítására a toborzások már elindultak, a Homokhátság minden tájáról vannak már jelentkezők erre a spotágra is.



Az év második felének legnagyobb eredménye pedig a judo sportág otthonának megteremtése a városban. A Magyar Judo Szövetséggel közösen megfogalmazott cél az volt, hogy nemcsak helyi és térségi igényeket kiszolgáló, de országos és nemzetközi színtéren is jelentős judo csarnokot építsenek.

A Mórahalmi Judo SE jelenleg négy csoportban, összesen hetvenkét sportolóval tartja edzéseit az óvodásoktól kezdve a felnőtt korosztályig. A létesítmény tornacsarnoka alapvetően sportolási, edzési tevékenységet szolgál. Az 555 négyzetméteres épület földszinti kialakítású, benne 260 négyzetméternyi tatamival borított küzdőtér kap helyet a kiszolgáló helyiségek és konditerem mellet.

A beruházás összköltsége 225 millió forint, amelyhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Judo Szövetség 196 millió forint támogatást biztosított, az önkormányzat pedig további csaknem 30 millió forintot vállalt.



Mindezekkel együtt már az óvodában elindulhat az ovi-sport pálya használatával a gyerekek egészséges életmódra nevelése. A városban jelenleg lehetőség van a futball, kézilabda, úszás és vízilabda, valamint a cselgáncs mellett például strandfocizni, teniszezni, versenyszerűen ugrókötelezni, lovagolni, de még streetballozni és bowlingozni is. Mindezekre körülbelül 3 milliárd forintot tudott fordítani a város az elmúlt években.

Nógrádi Zoltán azt reméli a fejlesztések kapcsán, hogy Mórahalom a tehetséges fiatalok összefogásával, a Homokhátság valamennyi, magában tehetséget érző gyermek edzéslehetőségének biztosításával, az észak-vajdasági tehetségek összefogásával erősítheti a magyar sportéletet. A polgármester hangsúlyozza: az utánpótlás révén szeretnék megalapozni a jövő versenysportját, mellyel büszkeséget adnak majd Magyarországnak.