Természetjárás

Értékeld!

Rating

Rate now!

Apró kis csodák, hatalmas élmények

Mórahalom vonzerejét a romlatlan természeti környezet, a csend, a jó levegő, a hagyományokon alapuló, élő gazdálkodási formák, a néphagyományok, a paraszti kultúra, a népi kézművesség ápolása, a színes kulturális programok, a szőlészet, borászat, vadászat, és termálfürdőjének gyógyereje adja.

A terület növényvilága rendkívül gazdag, melyet bizonyít a védett Csipak semlyék, vagy a Tanaszi rét, valamint a Madarász-tó"Ott ahol, a virításnak megfelelő májusban legszebbek az erdők, júniusban a rétek és kaszálók, augusztusban a mocsarak, s ősszel a szikesek" /Cserzy Mihály: A nagyszékháti tájról játszik a délibáb. Szeged, l9l2./A Madarász-tó, mint természetes öblözet, közel 75 hektáron terül el Mórahalom központjától 4 km távolságra. Jelenleg halastóként hasznosított természetvédelmi terület. A Duna-Tisza közti homokvidék hajdani szikes tóláncolata egy értékes, természetes elemét őrzi meg növény- és állatvilágával. Változó vízszintje segítette elő a víznövényzet térhódítását és ezzel együtt a vízimadarak fészkelését, mint a gémfélék, gulipánok és a gólyatöcs. A mélyebb vizű tóegységekben gyakori látogatók a vöcsökfélék is.


Gólyatöcsök (a kép címe: Szimmetria, fotós: Honti Viktor)

A Csipak-semlyék rendeltetése a Duna-Tisza köze kiszáradó, szikesedő, mély fekvésű rétjei egyik maradványfajának megőrzése. A Duna-Tisza köze déli részén a semlyékek /szikesedő, vizenyős területek/, még a század elején is összefüggő láncolatot alkottak. Fontos szerepük volt a tanyasi állattartásban. Itt ugyanis az év szárazabb periódusaiban is legeltetni lehetett. A csatornázás után megmaradt területek izolátumként őrzik a hajdan volt társulásokat és ezek ma már ritkává vált védett növényfajait. E fajok közül itt jelentős számban fordul elő a kornis tárnics, mocsári kosbor és a szibériai nőszirom. Jelentős a mocsári kardvirág és a pókbangó előfordulása. Állatvilágából a terület fő értékét az adja, hogy a közeli tóvidékek költőmadarainak fontos táplálkozó területe.

Szibériai nőszirom a Csipak-semlyéken

A Tanaszi semlyék mai állapotában legjobban hasonlít a Duna-Tisza köze természetes növénytakarójához. Jellemzője a mozaikosság, változatosság. A védett növényfajok közül kiemelkedő a fokozottan védett pókbangó 5-10 ezres állománya, de jelentős a tarka sáfrány és a mocsári kosbor előfordulása isA "Kiskezű rét", az Ásotthalmiak "Csoda rét"-nek neveznek, Ásotthalom és Mórahalom között terül el, másfél hektáros terület. Egy kis sziget, ahol valóban csoda, hogy mostani pompája az utolsó, 24. órában fönnmaradhatott. Február végén, március elején az egyhajú virággal kezdi föltárni virágpompáját, majd hetenként változtatja arcát. A keskeny levelű sás gyepjéből egymás után bújnak elő az apró hagymások, az epergyöngyike, majd a mezei tyúktaréj, a pusztai madártej. Márciustól áprilisig a törpe veronicák mellett az apró árvácska, a homoki pimpó, és a mocsári kutyatej. A rét homokosabb részén az árvalányhaj selymét himbálja a szellő. Május közepétől június derekáig az orchideáké a terep. Virágzási sorrendben: pókbangó, Vitéz kosbor (Orchis militaris), agár kosbor, birvicsvirág, békakonty, Június harmadik hetében a réti kardvirág pompázik, kísérői az ágas homokliliom, véres lapu. Augusztusban a nedvesebb részeken találjuk az impozáns kornis tárnicsot a fehér májvirággal. A réten leghosszabb ideig virítók közül említsük meg a pacsirta füvet, a kakascímert, és a mezei zsályát.A Nagyszéksósi iskola és Ökoház a kiindulópontja a Móra-túra útvonalnak, amely a környező települések jellegzetességeit, érdekességeit mutatja be gyalogos-, lovas- és kerékpártúrák alkalmával.


2021-ben tervezett túráink Mórahalom és térségében a következők:


Értékeink nyomában 1.

Virágok világa - Örökségünk a Molnár-rét Röszke

2021.05.15. (szombat)


Értékeink nyomában 2.

Amatőr fotós túra a Csipak – semlyéken

2021.05.22 (szombat)


Értékeink Nyomában 3.

Orchideák a Csipak - semlyéken túra

2021.06.05


Értékeink nyomában 4.

Szent Iván éji Szerelemdomb túra - mondjunk csütörtököt

2021.06.24 (csütörtök)


Értékeink nyomában 5.

III. Dóczi Imre kerékpáros Emléktúra

2021.06.26. (szombat)


Értékeink nyomában 6.

Virradt-e már rád az erdőben?

2021.07.03. (szombat)


Értékeink nyomában 7.

Naplementés bivalyos túra

2021.07.17. (szombat)


Értékeink nyomában 8.

Éjszakai tekerés

2021.07.23. (péntek)


Értékeink nyomában 9.

Bunkertúra a Kelebiai erdőben

2021.08.07. (szombat)


Értékeink nyomában 10.

Csillagok útján


Értékeink nyomában 11.

A betonba zárt hidegháború

Hidegháborús katonai bunkerek mélyén… Kerékpáros kirándulás a Maty-éri evezős pálya körüli erődök felfedezésére

2021.09.04 (szombat)


Értékeink nyomában 12.

Kerekezés a Palicsi Szüreti Napokra

2021.09. 19. (szombat)


Értékeink nyomában 13.

Nordic Walking „botkóstoló” Mórahalmon

2021.09.26 (szombat)


Értékeink nyomában 14.

Gombaismereti túra

2021.10.02. (szombat)


Értékeink nyomában 15.

Nordic Walking túra a ’’Csodatevő 7 tölgyhöz,,

2021.10.0 9 (szombat)


Értékeink nyomában 16.

Gombaismereti túra

2020.10.30. (szombat)


Értékeink nyomában 17.

Nyomozás, Sissi királynő elveszett diadémja után

2021.11.06. (szombat)


Értékeink nyomában 18.

Karácsonyi Nordic Walking

2021.12.18. (szombat)


A túrákkal kapcsolatban érdeklődjenek az alábbi elérhetőségek egyikén:


Móra-Tourist Nonprofit Kft.

Székhely/Tourinform Iroda:6782 Mórahalom, Tömörkény u. 3.

Telefon/Fax:+36 (62) 660-710

Mobil:+36 70 374-7224

E-mail: tdm@morahalom.hu

Kapcsolódó hírek, események